DO & CO Poland Sp. z o.o., firma świadcząca kompleksową obsługę cateringową linii lotniczych w Polsce, nawiązała współpracę z najbogatszymi liniami lotniczymi świata – Emirates Airlines. Od lutego 2013 r. spółka zaopatruje samoloty tych linii w pięciogwiazdkowe posiłki przygotowywane zgodnie z surowymi normami islamu.
W ramach podjętej współpracy, od 6 lutego 2013 roku wszystkie samoloty Emirates Airlines wylatujące z warszawskiego lotniska Chopina do Dubaju są zaopatrywane w posiłki przygotowywane przez kucharzy DO & CO Poland.
– Pasażerowie latający tymi liniami są często bardzo wymagający, dlatego posiłki serwowane na pokładach samolotów Emirates Airlines muszą spełniać najwyższe normy jakościowe. Szczególnie istotne dla pasażerów z krajów arabskich jest to, aby posiłki przygotowywane były zgodnie z surowymi normami Halal – mówi Krzysztof Wiśniewski, prezes DO & CO Poland.
Pod kontrolą Muzułmańskiego Związku Religijnego
Wydany w dniu 12 listopada 2012 roku Certyfikat Halal stwierdza, że DO & CO Poland przygotowuje posiłki oraz dostarcza je na pokłady samolotów zgodnie z zasadami i prawem islamu. Potwierdza także, że wszystkie surowce i składniki użyte do produkcji spełniają wymogi Systemu Halal. Certyfikat został podpisany przez Przewodniczącego Muzułmańskiego Związku Religijnego w Polsce, Muftiego Tomasza Miśkiewicza.
Wydanie certyfikatu zostało poprzedzone wizytacją zakładu produkcyjnego oraz audytem zgodności procesów produkcji z „Warunkami wdrożenia i korzystania z Systemu Halal – Produkcja spożywcza i/lub wyroby mięsne”. Audytorzy Muzułmańskiego Związku Religijnego w Polsce wydali zaświadczenie, które stwierdza, że DO & CO Poland spełnia wszystkie warunki i ma prawo do rozpoczęcia produkcji – przygotowywania posiłków dla linii lotniczych oraz dostarczania ich na pokłady samolotów zgodnie z zasadami islamu – Systemem Halal.
Na podstawie tego zaświadczenia, firma ma prawo uzyskiwania Certyfikatu Halal, który jest wydawany każdorazowo na daną partię towaru. Całość procesu produkcyjnego prowadzonego w Systemie Halal w DO & CO Poland nadzorowana jest przez upoważnioną przez Muzułmański Związek Religijny osobę wyznania muzułmańskiego – przedstawiciela Halal Poland (jednostki certyfikującej). Produkcja zgodna z zasadami Systemu Halal będzie w przyszłości wyrywkowo nadzorowana przez przedstawiciela Halal Poland.
Certyfikat Systemu Halal otwiera nowe możliwości marketingowe przed naszą firmą. Po wdrożeniu Systemu Halal w zakładzie produkcyjnym DO & CO Poland (łączona Kuchnia Halal) – możemy obsługiwać takie linie lotnicze jak Emirates Airlines. Aby otrzymać ten certyfikat rozszerzyliśmy nasz System Zarządzania Jakościąni Bezpieczeństwem Żywności o System Halal. W tym celu zmodyfikowaliśmy dokumentację systemową i odpowiednio dostosowaliśmy infrastrukturę zakładu do wymagań Systemu Halal – dodaje prezes firmy.
DO & CO Poland – należy do czołówki firm cateringowych w Polsce. Produkuje rocznie ponad 10 milionów różnorodnych posiłków. Głównym obszarem działalności firmy jest obsługa cateringowa linii lotniczych w największych portach lotniczych w kraju.
Zasady Systemu Halal
Najważniejszym warunkiem zgodności z Halal jest to, że do produkcji posiłków nie można używać mięsa wieprzowego, produktów zawierających składniki pochodzenia wieprzowego (np. żelatyna wieprzowa) oraz alkoholu. Należy tak zaplanować i zorganizować wszystkie procesy produkcji, aby nie doszło do kontaktu wyrobów i sprzętu z produktami wieprzowymi ani alkoholem. DO & CO Poland ma wybranych dostawców surowców Halal, w tym mięsa Halal. Każda dostawa mięsa Halal (np. wołowina lub drób) musi być dostarczona z Certyfikatem Halal.
Podstawową zasadą Systemu Halal jest segregacja przestrzenna i czasowa. W zakładach DO & CO Poland oznaczało to np. wydzielenie osobnej pracowni mięsa Halal, osobnej myjki sprzętu, wydzielenie osobnej bramy na rampie ekspedycyjnej i osobnego ładownika oraz miejsc dedykowanych Halal, poczynając od rampy dostaw (osobna waga do produktów Halal), magazynu, sekcji produkcyjnych (odrębne miejsca i regały) oraz regałów i wózków stelażowych w chłodniach i mrożniach. Separacja czasowa oznacza np. mycie wózków lotniczych na myjni w innym czasie niż pozostałych. Wszystkie miejsca w zakładzie produkcyjnym w Warszawie dedykowane dla Systemu Halal są oznakowane na zielono (Halal – dozwolone) lub na czerwono (Haram – zakazane).
Dokumentacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w DO & CO Poland uwzględnia wymagania Systemu Halal (np. dodatkowe zapisy z procesów mycia i dezynfekcji sprzętu produkcyjnego i środków transportu). Pracownicy produkcji, magazynu oraz pionu operacyjnego (ok.100 osób) zostali przeszkoleni przez Halal Poland z zasad Systemu Halal. Kolejne szkolenie dla ok. 90 osób w zakresie zmian w dokumentacji systemowej przeprowadził Dział Jakości i Bezpieczeństwa Produktu DO & CO Poland.
zdjęcie: DO & CO Poland