Na Walizkach

  • Wiadomości
  • Loty
  • Miejsca
  • Porady
  • Ludzie
  • Sprawdzony nocleg
  • Gadżety
  • Top 10
  • Krótkie wypady
Miejsca

Wielkanoc u sąsiadów. Poznajcie przepisy na czeskie przysmaki!

5 kwietnia, 2020

Na Wielkanoc w Czechach przygotowuje się smakowite wypieki, jak np. baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem.

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na świąteczne smakołyki.

Mazanec

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez słodkiego mazanca, pieczonego tradycyjnie w Wielką Sobotę (w Czechach zwaną Białą Sobotą). Nazwa ciasta pochodzi od dawnego pieczywa wielkanocnego, które kroiło się na kromki i maczało w winie i smarowało (mazało) miodem. Przepisy na mazance różniły się, w zależności od regionu i statusu materialnego gospodarzy. Zwykle przygotowywało się je z ciasta drożdżowego, czasem dodawano migdały i rodzynki lub orzechy i suszone owoce. Wilgotności nadawały ciastu śmietana i twaróg.

Składniki:

230 g gładkiej mąki

     100 g mąki krupczatki

     1/2 kostki drożdży

     115 ml letniego mleka

     60 g cukru

     1 torebka cukru waniliowego

     70 g miękkiego masła

     4 g soli

     1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

     1 jajko

     35 g rodzynek

     35 g posiekanych migdałów

     1 jajko

     50 g płatków migdałowych

     Przygotowanie:

W misce zmieszamy mąkę gładką i krupczatkę, zrobimy w niej dołek, wlejemy 2/3 mleka i dodamy rozdrobnione drożdże. Powoli wymieszamy składniki do uzyskania gęstego ciasta.

Posypiemy ciasto z wierzchu gładką mąką i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Dodamy pozostałe składniki, wlejemy resztę mleka i dokładnie wyrobimy. Na końcu wmieszamy rodzynki i migdały.  

Ciasto wyjmiemy z miski i pozostawimy na stolnicy na 30 minut, aby odpoczęło. Uformujemy bochenek, i położymy na blachę. Pozostawimy jeszcze przynajmniej na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięty mazanec natrzemy roztrzepanym jajkiem, posypiemy płatkami migdałowymi i lekko natniemy powierzchnię na krzyż.

Pieczemy 40–50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu mazanec możemy jeszcze natrzeć rozpuszczonym masłem z dodatkiem rumu i posypać cukrem pudrem.

Judaszki wielkanocne

Ciastka drożdżowe, nacierane miodem, najczęściej w kształcie stryczka lub kręconego sznura, piecze się tradycyjnie wieczorem w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą). Zgodnie z tradycją, ten kto zje judaszka o świcie w Wielki Czwartek (w Czechach zwany Zielonym Czwartkiem), przez cały rok będzie chroniony przed ludzką zdradą, ukąszeniem węża i użądleniem pszczoły. Jeśli nie chce się wam wstać o świcie, wystarczy jeśli zjecie judaszka w Wielki Czwartek na śniadanie.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g gładkiej mąki

70 g masła w temperaturze pokojowej

2 żółtka

300 ml śmietany do gotowania

80 g cukru kryształu

25 g drożdży

4 g soli

Szczypta startej gałki muszkatołowej

Skórka z 1/4 cytryny

Do natarcia:

1 jajko

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Wymieszamy drożdże z łyżeczką cukru i zalejemy 100 ml letniej śmietany, wmieszamy łyżkę mąki i pozostawimy do wyrośnięcia.

Wszystkie pozostałe składniki wymieszamy, dodamy zakwas i wyrobimy nie lepiące się ciasto. Ugniatamy około 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste jak plastelina.

Z ciasta uformujemy kulę, włożymy do miski, przykryjemy folią i pozostawimy na około godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyłożymy ciasto, ugnieciemy, aby uszło z niego powietrze i podzielimy najpierw na cztery części, potem na osiem i w końcu na 24 kawałki takiej samej wielkości.

Z każdego kawałku uformujemy cienki wałeczek około 20-25 cm.  Formujemy węzełki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ciastka powinny się zmieścić na 2 blachach.

Ciastka natrzemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i pozostawimy jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzejemy do 190 stopni.

Wyrośnięte ciastka natrzemy ponownie jajkiem i włożymy do piekarnika. Pieczemy 15 minut na złoty kolor.

Podgrzejemy miód, odstawimy, dodamy masło pokrojone na kosteczki i wymieszamy do rozpuszczenia. Powstałą gęstą masą posmarujemy upieczone judaszki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Poczekamy aż wystygną i możemy jeść.

Baranek wielkanocny

Baranek z biszkoptowego, ucieranego, serowego lub drożdżowego ciasta jest tradycyjną ozdobą  czeskich stołów w Wielkanoc. Do jego upieczenia potrzebujemy specjalną formę i trochę zręczności.  Z pewnością warto spróbować!

Składniki:

200 g mąki krupczatki

120 g cukru kryształu

4 łyżki gorącej wody

4 jajka

1 garść orzechów włoskich

rum

1 cukier waniliowy

4 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 garść rodzynek

tłuszcz do posmarowania formy, bułka tarta do posypania dna

Przygotowanie:

Oddzielimy źółtka od białek. Białka ubijemy na gęstą pianę. Żółtka utrzemy z cukrem kryształem i waniliowym, dodamy gorącą wodę i olej. Lekko wymieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodamy posiekane orzechy, rodzynki namoczone wcześniej w rumie. Na końcu dodamy ubite białka. Ciasto biszkoptowe wlejemy do formy natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Przykryjemy drugą połową formy i pieczemy baranka w 180 °C przez około 40 minut. Po upieczeniu delikatnie oddzielimy ciasto od formy cienkim nożem lub łopatką i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie wyjmiemy ciasto. Barankowi zrobimy oczy z rodzynek i polejemy czekoladową lub cytrynową polewą.

Farsz wielkanocny

Święta wielkanocne w Czechach kojarzą się z tradycyjnymi potrawami: w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą) jadło się omlety z porwanego ciasta (czes. trhanec), ponieważ danie powinno tego dnia wyglądać brzydko, jak nieudane. W Wielki Czwartek (w Czechach zwany Zielonym Czwartkiem) na stole powinny znaleźć się dania, w których dominował kolor zielony (z dodatkiem pietruszki, szpinaku czy młodych pokrzyw). W Wielki Piątek jedzono ryby lub gęste zupy. W Wielką Sobotę (w Czechach zwaną Białą Sobotą) popularną potrawą był farsz wielkanocny. Na Wielkanoc, obok ciast, mazanców, judaszy, baranków wielkanocnych i innych słodkich przysmaków, na stole królował rosół i pieczone mięso. W Poniedziałek Wielkanocny  szykowano głównie dania z jajek i pieczono następną porcję farszu wielkanocnego.

Tradycyjnym składnikiem farszu jest mięso wędzone z dodatkiem świeżych ziół.

Składniki:

800 g mięsa wędzonego

8 rogalików lub 1 bułka paryska

8 jajek

250 ml mleka

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

kilka garści ziół, według uznania – młode pokrzywy, natka, szczypiorek, …

smalec i bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Mięso wędzone ugotujemy w wodzie i pozostawimy do wystygnięcia. Pokroimy następnie w kosteczki.

Rogaliki lub bułkę paryską pokroimy w kosteczki i włożymy do większej miski. Żółtka roztrzepiemy w mleku, posolimy, popieprzymy i doprawimy gałką muszkatołową. Wlejemy na pieczywo i pozostawimy do nasiąknięcia. Dodamy pokrojone mięso. Zioła posiekamy, dodamy do miski i wszystko wymieszamy. Na końcu dodamy pianę z białek.

Formę do pieczenia posmarujemy smalcem, posypiemy bułką tartą i wlejemy ciasto. Pieczemy w 200 stopniach przez około 35–40 minut na złoty kolor.

Więcej przepisów kulinarnych w języku polskim znajdziecie na stronie http://www.czechspecials.cz/uvod?lang=pl-pl

 

Autor: redakcja

Comments

comments

Tags | Czechy, danie, przepis, tradycja, Wielkanoc
 0
Share Now

You Might Also Like

Atrakcje, Europa, Gdzie jeść

Bilety na Prague Food Festival 2012 już w sprzedaży

13 kwietnia, 2012
Atrakcje, Dzieje się, Europa

Piwne imprezy w Czechach

14 lipca, 2014
Miejsca

Międzynarodowy Festiwal Muzyczny w Czeskim Krumlovie

12 lipca, 2019
Dzieje się, Polska

Targi turystyczne TT Warsaw: na narty we wrześniu!

3 września, 2012
Previous Post Emirates ogłasza pierwsze loty pasażerskie po zawieszeniu!
Next Post 54 tysięcy Polaków wróciło do kraju w ramach akcji #LOTdoDomu

Video

Zapisz się do naszego Newslettera

Dwa razy w miesiącu będziesz otrzymywać wybrane promocje, ciekawe porady i dedykowane oferty.

    Hand Picked Posts

    • Porady

      Jak podróżować z PKP Intercity podczas epidemii

      6 maja, 2020
    • Porady

      Koronawirus. To kraje, do których nie powinieneś jechać!

      24 lutego, 2020

    Tagi

    Air France atrakcje Azja bilet cena Chopin Czechy Dubaj Emirates Finnair Gdańsk hotel jedzenie KLM konkurs Kraków lato Londyn lot lotnisko Lufthansa Modlin narty nocleg obniżka okazja pasażer PLL LOT podróż polska Poznań połączenie Praga promocja Ryanair samolot tani urlop wakacje Warszawa Wizz Air Wrocław wyjazd wyprzedaż zima




    Obserwuj nas na Facebooku

    Archiwum

    meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org

    strony

    • Cookie Policy
    • Nowa odsłona serwisu NaWalizkach
    • O nas
    • Regulamin
    • Reklama

    © 2020 Na Walizkach. All Rights Reserved. Designed by 022studio.pl