Linie Emirates odświeżają swoje letnie menu z pomocą sezonowych owoców. Przygotowując ponad 110 mln posiłków rocznie, kucharze przewoźnika nieustannie tworzą zestawy dań inspirowanych kuchnią regionalną ze świeżych, sezonowych składników, które przypadną do gustu pasażerom z całego świata.
W ciągu najbliższych dwóch miesięcy linie Emirates wprowadzą na wybranych trasach zestaw potraw sezonowych. W wyjątkowej ofercie znajdą się charakterystyczne smaki lata – od truskawek ze śmietaną w deserze Eton Mess na trasach do Wielkiej Brytanii po mango odmiany alphonso w puddingu kheer i przekładańcach na pokładzie samolotów lecących do Indii.
W lipcu pasażerowie klasy pierwszej i biznes podróżujący do Wielkiej Brytanii i Irlandii będą mogli spróbować deserów z truskawkami, m.in. tradycyjnie podawanego latem brytyjskiego deseru Eton Mess. Oprócz tego serwowane będą także truskawkowe eklerki, deser z truskawkami i śmietaną oraz zdekonstruowane ciasto millefeuillez truskawkami z wody, kremem z białej czekolady, chipsami z ciasta i płatkiem bazyliowym. Do przygotowania deserów Emirates na trasach w Wielkiej Brytanii i Irlandii w samym tylko lipcu zostanie zużytych ponad 200 kg świeżych truskawek.
Na pasażerów lecących w lipcu do Indii czekają sezonowe smaki w postaci mango alphonso, z którego linie uczyniły podstawę swoich deserów we wszystkich klasach. Podróżujący klasą pierwszą i biznes spróbują przekładańca z mango, a klasą ekonomiczną – puddingu ryżowego kheer z mango i sago. Na potrzeby specjalnego menu, które będzie dostępne na pokładzie przez miesiąc, przewoźnik pozyska z Indii prawie 6 ton mango alphonso i przecieru z mango.
Pasażerowie klasy pierwszej i biznes Emirates podróżujący w sierpniu do Włoch mogą liczyć na przystawkę w postaci sezonowych pomidorów malinowych z burratą, czyli włoskim serem przyrządzanym z mozzarelli i śmietany. Ser burrata, czyli po włosku „maślany”, składa się z twardszej zewnętrznej warstwy z mozzarelli, z której formowany jest woreczek wypełniany następnie miękkim, ciągnącym się twarogiem i świeżą śmietaną. Świeży ser podawany na pokładzie przyrządzany jest codziennie na miejscu we Włoszech i Zjednoczonych Emiratach Arabskich przez mistrzów serowarstwa stosujących tradycyjne metody. Burrata doskonale uzupełnia słodko-kwaskowaty smak pomidorów malinowych dojrzewających w letnim słońcu.
W ciągu roku linie Emirates raczą swoich pasażerów okolicznościowymi potrawami m.in. z okazji Chińskiego Nowego Roku, Ramadanu czy Wielkanocy z uwzględnieniem dostępności składników w danym sezonie. W zeszłym miesiącu przewoźnik wprowadził także dania na bazie białych szparagów na trasach do Niemiec, Amsterdamu i Francji, zgodnie z przypadającym wówczas w Europie okresem zbiorów. Nawiązując do japońskiej tradycji hanami, linie wprowadziły stosowne menu na trasach do Japonii w kwietniu, czyli w okresie kwitnienia wiśni.
Przewoźnik może pochwalić się wieloletnią współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami świeżej żywności na całym świecie. Nacisk na wysoką jakość składników wynika z przywiązania Emirates do prostych, dobrze przygotowanych potraw będących wizytówką kuchni danego regionu. Pracująca przez całą dobę kuchnia przewoźnika dostarcza posiłki na 520 lotów dziennie, serwując 209 posiłków na minutę – tego wyczynu dokonuje zastęp 1 800 kucharzy Emirates, który ma do dyspozycji arsenał 12 450 przepisów.
Smakosze mogą poznać proces tworzenia pokładowych menu Emirates „od kuchni” i dowiedzieć się więcej na temat współpracy linii z partnerami na całym świecie na kanale Emirates Food Channel dostępnym w nagradzanym systemie rozrywki pokładowej ice.