Od 13 do 19 maja 2019 będzie można spróbować bałkańskiej kuchni w osiemnastu poznańskich restauracjach. Wszystkie dania powstały pod czujnym okiem bałkańskich szefów kuchni w ramach Tygodnia Kuchni Bałkańskiej. to jedna z inicjatyw promujących lipcowy Szczyt Bałkanów Zachodnich.
Tydzień Kuchni Bałkańskiej poprzedzą warsztaty dla poznańskich szefów kuchni, które poprowadzą utytułowani szefowie: Uros Urosevic z Serbii oraz Arjan Ceka z Albanii. Podczas warsztatów w The Kitchen Studio poznańscy szefowie przygotowują kilkanaście dań inspirowanych kuchnią bałkańską. Dania te trafią do menu w poznańskich restauracjach dwukrotnie: od 13 do 19 maja oraz od 1 do 7 lipca.
– Cieszymy się, że Poznań dzięki swym tradycjom targowym i gościnności będzie gospodarzem Szczytu Bałkanów Zachodnich. Takimi wydarzeniami, jak Tydzień Kuchni Bałkańskiej chcemy podkreślić, że nie będzie to wyłącznie wydarzenie polityczne, ale także okazja do bliższego poznania kultury i zwyczajów naszych sąsiadów z południa Europy – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Miasta Poznania.
Warsztaty dla szefów kuchni poprowadzi dwóch utytułowanych szefów kuchni z Bałkanów. Uros Urosevic z Serbii to szef kuchni z szerokim doświadczeniem w branży hotelarskiej. Obecnie jest prezesem serbskiej kapituły w World Master Chefs Society, a także założycielem Serbskiego Master Chef Association oraz Euro-toques Serbia. To pierwszy szef kuchni z Serbii, który został przyjęty do World Master Chefs Society, a także juror i międzynarodowy sędzia kulinarny z licencją WACS (World Association of Chefs). W swej karierze trenował kilka pokoleń kucharzy, z którymi zespołowo i indywidualnie wywalczył liczne prestiżowe wyróżnienia. Ponadto jest honorowym członkiem kilku stowarzyszeń szefów kuchni w Europie oraz członkiem jury degustacyjnego w ITQI (International Taste & Quality Institute) w Brukseli.
Arjan Ceka (Aranit Brace) z Albanii jest szefem kuchni, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w latach 1999-2007 w Wielkiej Brytanii i Francji. Obecnie jest szefem kuchni w „Villa 77” w Tiranie, a także dyrektorem wykonawczym „Santa Quaranta Premium Resort” oraz wykładowcą i szefem kuchni Królewskiego Instytutu Gastronomii „NERANXI” w Tiranie.
Dania inspirowane kuchnią bałkańską serwowane w dniach od 13 do 19 maja dostępne będą w następujących restauracjach partnerskich:
- A nóż widelec – szef kuchni Michał Kuter
- Bo. Poznań – szef kuchni Bartek Staszak
- Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi) – szef kuchni Michał Pysklak
- Dąbrowskiego 42 – szef kuchni Łukasz Śliwa
- Delicja
- Figa – szef kuchni Dawid Klimaniec
- Flavoria (IBB Andersia) – szef kuchni Artur Szwacki
- Moderno – szef kuchni Maciej Piątek
- Modra Kuchnia – szef kuchni Szymon Sławiński
- MUGA – szef kuchni Artur Skotarczyk
- Nifty No. 20 – szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
- Oskoma – szef kuchni Adam Adamczak
- Pałac Jaśminowy – szef kuchni Jakub Ignyś
- Panorama (Hotel HP Park) – szef kuchni Dominik Brodziak
- Projekt Alfa (Hotel Altus) – szef kuchni Krzysztof Borowicz
- Ratuszova – szefowie kuchni Adam Szefler & Tomek Berdziński
- The Time – szef kuchni Mikołaj Szmyt
- WineStone (Hotel Mercure) – szef kuchni Marcin Hajnce
Tydzień Kuchni Bałkańskiej jest organizowany przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną (PLOT) we współpracy z poznańskimi szefami kuchni i restauracjami. Wydarzenie towarzyszy cyklowi imprez naukowych i kulturalnych organizowanych przez Instytut Filologii Słowiańskiej UAM pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jest ona zapowiedzią Szczytu Bałkanów Zachodnich, który będzie miał miejsce na początku lipca tego roku. Więcej informacji na portalu www.poznan.travel w dziale “Gdzie zjesć”.