Region pachnący szynką parmeńską, serem Parmigiano Reggiano, ręcznie robionym makaronem i pieczywem takim jak piadina to doskonałe miejsce dla smakoszy regionalnej włoskiej kuchni. Food Valley we Włoszech to prawdziwa kraina smaków, która słynie z legendarnych produktów i przepisów, znanych na całym świecie. Odwiedź region Emilia Romagna i poczuj smak potraw z bogatą tradycją!
Historia Włoch zamknięta w smaku
Food Valley to uznawana na całym świecie marka turystyczna, która swoim zasięgiem obejmuje obszar od Piacenzy przez Parmę, Modenę i Bolonię, aż do Riminii położonego u wybrzeża Morza Adriatyckiego Wśród tych urokliwych krajobrazów powstają produkty, które zna cały świat. Począwszy od XIX wieku, Parma stała się centrum przemysłu spożywczego, dzięki firmom produkcyjnym i rozbudowanej sieci pociągów parowych. W XX wieku stała się również siedzibą Stazione Sperimentale delle Conserve Alimentari, Targów Konserwacji Żywności i prekursorem Międzynarodowych Targów Żywności. Miasto zostało wybrane w 2003 roku na siedzibę EFSA – European Food Safety Authority. W 2016 roku miasto zostało wyróżnione nagrodą Unesco i uznane na najlepsze gastronomiczne miasto. Historia przysmaków z tego regionu sięga aż do średniowiecza, kiedy to benedyktyni opracowali produkcję sera Parmigiano Reggiano, którego smakiem cieszymy się do dzisiaj. Z kolei szynka parmeńska była najpierw produkowana na obszarze Parmy dzięki hodowli wieprzowiny przez celtów, a następnie przez rzymian.
Pierwszy region w Europie, w którym tworzone są produkty, których nie znajdziesz nigdzie indziej
Emilia Romagna jest pierwszym europejskim regionem z najwyższą liczbą produktów wysokiej jakości. Może pochwalić się 44 certyfikowanymi produktami regionalnymi DOP I DOC w tym słynnym Parmigiano Reggiano, Culatello di Zibello i Aceto Balsamico Tradizionale . W tym regionie powstało aż 19 muzeów poświęconych lokalnym produktom. Turyści mogą przenieść się tam w czasie i poznać historię poszczególnych wyrobów. Warto również, poza wypróbowaniem regionalnych przysmaków, dodatkowo poznać miejsca, w których produkty te są tworzone i przygotowywane tj. Open Cheese Factories, Fabryka sera Parmigiano Reggiano PDO – w tym roku w okresie od 13 do 14 kwietnia. W tym roku Odwiedzający mogą tam poznać procesy produkcyjne tego włoskiego przysmaku, a na koniec wziąć udział w degustacji. Aby jeszcze lepiej poznać włoską kulturę żywności, odwieź F.I.C.O w Bolonii czyli Największy Park Żywnosci na Świecie, w którym na 2 hektarach otwartych pól przebywa ponad 200 zwierząt. Ponadto znajduje się tam 40 fabryk rolniczych w których można kupić i spróbować włoskie produkty, liczne sklepy i stragany, sale edukacyjne, centrum konferencyjne, a nawet teatr i kino. Jest to miejsce w którym można poznać, zrozumiec i poczuć włoską kulturę żywności i przeżyć prawdziwą ucztę kulinarną. W parku odbywają się również ważne wydarzenia dotyczące marnowania jedzenia m.in. “The Recovery Time” – projekt, który ma na celu zmotywowanie szefów kuchni do przedstawienia pomysłów na ponowne wykorzystanie resztek jedzenia.
Kraina wielkich kucharzy
Według francuskiego przewodnika Michelin w 2019 roku, 22 restauracje w regionie Emilia Romagna zostały uznane, za najlepsze włoskie restauracje w 2019 roku. Nawet wśród tak zwanych „Michelin – BIB Gourmand restaurants”, które uznawane są za restauracje z niskimi cenami, aż 32 z nich znajduje się w Emilia Romagna! Nieprzypdakowo wśród 50 wyróżnionych restauracji na świecie, w tym roku po raz kolejny Osteria Francescana w Modenie została uznana za najlepszą restaurację świata. Szef Kuchni Massimo Bottura udowadnia, że bycie szefem to nie tylko gotowanie – pokazuje inne, nieznane dotąd oblicza kuchni. Bottura razem z żoną założyli organizację Food for Soul, której celem jest zwiększanie świadomości w kwestii marnowania jedzenia i walką ze społeczną izolacją.
Wielkie letnie wydarzenia poświęcone jedzeniu
Lato w Dolinie Żywności jest co roku bardzo intensywne. Do regionu przybywa wielu turystów, którzy mają okazję uczestniczyć w wydarzniach poświęconych żywności. W Rimini w okresie od 22 do 23 czerwca 2019 r. odbywa się AL MENI, czyli spotkanie najlepszych szefów kuchni z całego świata z najlepszymi szefami kuchni z najlepszego regionu kulinarnego – Emilia Romagna, organizowane przez Bottura. Turyści mogą na żywo zobaczyć pokazy kulinarne największych mistrzów. Innym wydarzeniem jest Festa Artusiana organizowana w Forlimpopoli, miasteczku położonym nieopodal Boloni – trwa od 22 do 30 czerwca 2019 roku. Festiwal kultywowany jest od 1997 roku i poświęcony jest Pellegrino Artusi, czyli ojcu i autorowi włoskiej kuchni.
Program wydarzenia obejmuje degustacje produktów, targi żywieniowe, imprezy taneczne- zatem każdy bez trudu znajdzie coś dla ciała i ducha.
Wybierz się w podróż samolotem z Krakowa, Wrocławia, Katowic albo Warszyawy prosto do Bolonii lub Rimini. Odwieź region Emilia Romagna i przeżyj wspaniałe chwile w prawdziwym włoskim stylu!