Od 1 kwietnia b.r. Air France rozszerzy wybór specjalnych płatnych posiłków tematycznych “A La Carte”, które można zamawiać przed podróżą na trasach międzykontynentalnych.
* Poza standardowym cateringiem w cenie biletu, pasażerowie będą mogli wybrać nowy, płatny posiłek pod nazwą „My Fun Menu”, który stworzono specjalnie z myślą o młodzieży i miłośnikach zachodniego „street-foodu”.
Zdaniem Air France wśród pasażerów znajdą się liczni amatorzy hamburgerów, chipsów i żelków Haribo, dlatego stworzono ofertę specjalnie dla nich i jak sugeruje nazwa „na poprawę humoru”. Zestaw, który składa się z wysokiej jakości produktów, znanych na rynku marek jest już w sprzedaży na airfrance.pl w cenie 13 Euro lub 4500 Mil Flying Blue.
W skład zestawu „My Fun Menu” wchodzą:
• burger ze świeżą francuską wołowiną, serem Emmental i sosem
bearneńskim,
• chipsy firmy Kettle z solą morską,
• pitny jogurt firmy Yop o smaku truskawkowym,
• ciastko donut – nadziewane karmelem,
• słodka przekąska – żelki Haribo
Menu “A La Carte” – różnorodne opcje dań do wyboru
Już od kilku lat linia Air France z powodzeniem oferuje swoim pasażerom podróżującym w Klasie Ekonomicznej i Premium Economy, na trasach międzykontynentalnych wybór dodatkowo płatnych posiłków tematycznych.** Pięć rodzajów menu „A La Carte” jest oferowanych dodatkowo, poza bezpłatnym poczęstunkiem zawartym w cenie biletu. Dania są serwowane podczas rejsów wylatujących z lotnisk w Paryżu (Charles de Gaulle oraz Orly) jak też na wybranych lotach powrotnych do Paryża, m.in. z kilku miast w USA, Kanadzie, z Gwadelupy, Reunion, Cayenne i kilku trasach z Afryki.
Menu „A La Carte” stworzono jako alternatywę i uzupełnienie standardowego cateringu i dla podróżnych, którzy chcieliby nieco rozpieścić swoje kubki smakowe daniami specjalnymi, od znanych szefów kuchni, czy francuskimi smakołykami.
Aktualna oferta posiłków “A La Carte”
„Le Marché de Jean Imbert” Menu
to kompozycja przygotowana przez Jeana Imberta, wschodzącą gwiazdę francuskiej kuchni i zwycięzcę francuskiej edycji 3 sezonu Top Chef w 2012 roku. Zestaw składa się z zimnej przystawki na bazie organicznej komosy ryżowej, jajka sadzonego i estragonu, gulaszu na ciepło nawiązującego do smaków z dzieciństwa oraz owocowego deseru z kremem.
„Une Sélection Lenôtre” Menu
to zestaw opracowany przez słynną paryską restaurację Lenôtre. W skład dania wchodzą m.n. łososiowa panna cotta, łosoś wędzony, marynowany w koperku, kurczak w panierce z chilli oraz kompozycja warzyw, serów i deseru „concerto”.
„Ocean” Menu
to danie złożone ze specjałów z owoców morza, m.in. z marynowanych w kolendrze krewetek, alaskańskiego morszczuka, a do tego przegrzebki z polentą z grzybami, w towarzystwie wyszukanych sałatek i obowiązkowo francuskiego sera
„Italia” Menu
czyli trochę „dolce vita” na talerzu, na którym nie może zabraknąć szynki parmeńskiej, cannelloni, parmezanu i innych włoskich smaków połączonych w wyrafinowaną kompozycję.
„Tradition” Menu
to natomiast zestaw francuskich, wyszukanych produktów. W zestawie jest foie gras z piernikiem i z chutneyem z suszonych fig, pieczone udko kaczki i ciasto migdałowe.
Skład zestawów może się różnić się w zależności od trasy – np. co innego znajdziemy w zestawie „Ocean” lecąc na trasach z Paryża, a co innego lecąc z Gwadelupy czy Reunion do Paryża. Ceny kształtują się od 12-28 Euro za zestaw, przy czym członkowie Flying Blue mogą płacić swoimi Milami (od 4000 do 8500 Mil).
Szczegóły oferty znajdują się na airfrance.pl w dziale „gastronomia”.
Posiłki “A La Carte”, łącznie z nowym „My Fun Menu” można zamawiać od 90 dni do 24 godzin przed lotem w sekcji „Twoje rezerwacje” na stronie airfrance.pl.
*nowa oferta dotyczy lotów wylatujących z lotnisk w Paryżu: Charles de Gaulle oraz lotniska Orly
**menu “A La Carte jest dostępne na trasach międzykontynentalnych z wyłączeniem lotów do Ammanu, Bangalore, Damaszku, Delhi i Bombaju oraz lotu AF022 z Paryża (Charles de Gaulle) do Nowego Jorku i lotu AF3519 z Reunion do Paryża (Orly) w sezonie letnim.