Na Walizkach

  • Wiadomości
  • Loty
  • Miejsca
  • Porady
  • Ludzie
  • Sprawdzony nocleg
  • Gadżety
  • Top 10
  • Krótkie wypady
Porady

Święta na świecie. Czego nie wiedziałeś o zwyczajach w innych krajach

22 grudnia, 2017

Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata!

Na początek… słodkości

Nie od dziś wiadomo, że podstawowymi atrakcjami bożonarodzeniowymi dla dzieci są: Święty Mikołaj oraz pyszności, które jemy tylko raz w roku. W Meksyku i Wenezueli funkcjonuje nawet specjalny zwyczaj, zwany piniata. Zabawa, w której biorą udział głównie najmłodsi, polega na zrzuceniu i rozbiciu specjalnej kuli wypełnionej słodyczami. Uczestnicy starają się zebrać, jak najwięcej smakołyków. Świąteczne wypieki oznaczają najczęściej specjalne ciasta, które zostają przygotowane wyłącznie na tę okazję lub ich nazwa nawiązuje do tradycji Bożego Narodzenia. Na Węgrzech, już od XIX w. podstawową potrawą przygotowywaną na święta Bożego Narodzenia jest szaloncukor – specjalne ciasto, którego głównymi składnikami mogą być różne odmiany orzechów. Z kolei, świąteczny Półwysep Apeniński od lat zostaje opanowany przez panettone – specjalne ciasto, którego niezbędnym składnikiem są bakalie. Włosi chętnie eksperymentują podczas przygotowywania wypieków, dlatego panettone zawiera często nie tylko rodzynki, ale również figi i orzechy.

Panettone – tradycyjne włoskie ciasto bożonarodzeniowe

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 100 g rodzynek luksusowych Bakalland
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g białej czekolady

Dokładnie mieszamy drożdże i po jednej łyżeczce cukru oraz mąki. Odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte ciasto łączymy z resztą mąki, solą, cukrem, rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczy. Tak połączone składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wyrabiamy przez kolejne 5 minut, a następnie dodajemy czekoladę. Ciasto układamy w formie i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Na wierzch ciasta wylewamy i dokładnie rozprowadzamy 3 łyżki roztopionego masła, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Po ostygnięciu, ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczy.

Dania wytrawne

W wielu krajach istnieją specjalne zasady, które powinny obowiązywać przy bożonarodzeniowym stole np. ściśle określona liczba osób spożywająca kolację wigilijną, konieczność przygotowania specjalnego miejsca dla niespodziewanego gościa, wspólne kolędowanie, modlitwa przed posiłkiem oraz ilość i jakość przygotowanych posiłków. W Polsce, na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, których koniecznie trzeba spróbować. Należą do nich m. in.: smażony karp, kompot z suszonych owoców, kapusta z grochem, czy ryba po grecku. Jakie zwyczaje kulinarne panują w innych miejscach świata? W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, na stołach króluje kurczak z żurawiną lub z sosem przygotowanym na bazie tych owoców. Ciekawe rozwiązanie kulinarne proponują mieszkańcy Indii, którzy rokrocznie spożywają specjalnie przygotowany ryż z dodatkiem orzechów nerkowca i winogron. W Chile popularne są wypieki chleba zawierającego rodzynki i migdały, natomiast w Kolumbii nie może zabraknąć polędwicy drobiowej polanej sosem z ananasa i śliwki.

Ryż po indyjsku

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu basmati
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml rosołu
  • 75 g orzechów nerkowca Bakalland
  • 150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • Liść laurowy
  • Szczypta ostrej papryki
  • Olej roślinny

Na rozgrzany olej wykładamy ryż i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe, rosół i pozostałe składniki. W momencie, gdy potrawa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Gotujemy do chwili, aż ryż stanie się miękki (około 20 minut).

Inne zwyczaje związane z jedzeniem

Niezwykle trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez symbolicznego łamania się opłatkiem. Zwyczaj ten funkcjonuje w wielu krajach, jednak w Hiszpanii przybiera nieco inną formę. Mianowicie mieszkańcy półwyspu Iberyjskiego zastępują opłatek… chałwą z migdałami. W Kolumbii, przed uroczystym posiłkiem świątecznym, każdy z obecnych otrzymuje dwanaście winogron. Każde z nich symbolizuje jedno życzenie, które samodzielnie musimy ułożyć. Dopiero, gdy przygotujemy osobisty zestaw życzeń, możemy zjeść wszystkie owoce. Do tradycji związanych ze spożywaniem świątecznego posiłku, należy również dopisać zwyczaj praktykowany w Finlandii. W tym skandynawskim kraju, przy bożonarodzeniowym stole, nie może zabraknąć specjalnego napoju – grogu – czerwonego wina z dodatkiem ziół, migdałów i rodzynek. 

Grog – rozgrzewający napój świąteczny

Składniki:

  • Butelka czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru (w zależności od preferencji)
  • 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 100 g rodzynek luksusowych Bakalland
  • 100 g blanszowanych migdałów Bakalland
  • 1 łyżka kardamonu
  • Świeży imbir
  • 8 goździków

Na początku należy łączymy większość składników (poza migdałami i rodzynkami) i podgrzewamy do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodajemy zblanszowane migdały i podgrzewamy przez około minutę. Rodzynki dodajemy do napoju bezpośrednio przed podaniem.

Autor: redakcja

Comments

comments

Tags | Bakalland, Boże Narodzenie, święta, tradycje, zwyczaje
 0
Share Now

You Might Also Like

Biura

Mobilne przewodniki Itaki dla miłośników podróży

23 sierpnia, 2012
Loty, Transport, Wiadomości

Nowe przekąski w samolotach Eurolotu

15 października, 2012
Ciekawostki, Europa

Ołomuniec zaprasza na tradycyjne jarmarki

18 grudnia, 2013
Atrakcje

Tradycja odkryta na nowo, czyli Boże Narodzenie dookoła świata

21 grudnia, 2015
Previous Post Ostatnie dni promocji Wizz Tours
Next Post Nowe udogodnienia w strefie Kiss & Fly na Lotnisku Chopina

Video

Zapisz się do naszego Newslettera

Dwa razy w miesiącu będziesz otrzymywać wybrane promocje, ciekawe porady i dedykowane oferty.

    Hand Picked Posts

    • Afryka, Atrakcje, Kierunki, Miejsca, Porady, Relacje / Blogi, W podróży

      Casablanka i Rabat – nowoczesna strona Maroka!

      22 września, 2024
    • Marrakesz – co warto zobaczyć?

      6 września, 2024

    Tagi

    Air France atrakcje Azja bilet Boże Narodzenie cena Chopin Czechy Dubaj Emirates Finnair Gdańsk hotel jedzenie KLM konkurs Kraków lato Londyn lot lotnisko Lufthansa Modlin narty nocleg obniżka okazja pasażer PLL LOT podróż polska Poznań połączenie Praga promocja Ryanair samolot tani urlop wakacje Warszawa Wizz Air wyjazd wyprzedaż zima




    Obserwuj nas na Facebooku

    Archiwum

    meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org

    strony

    • Cookie Policy
    • Nowa odsłona serwisu NaWalizkach
    • O nas
    • Regulamin
    • Reklama

    © 2020 Na Walizkach. All Rights Reserved. Designed by 022studio.pl