Jesteś fanem rybnych potraw, ale jak dotąd nie odkryłeś miejsca godnego polecenia? A może masz ochotę wybrać się na karpia przywołującego bożonarodzeniowe wspomnienia? Oto kilka miejsc z trasy Slow Road by Mazda, które warto odwiedzić.
Karczma Wielka Lipa mieści się niespełna 70 km od Warszawy. To świetne miejsce na dłuższy postój w trakcie podróży. W tej pięknie stylizowanej karczmie, gdzie najstarsze fragmenty ścian pochodzą z XIX-wiecznej oryginalnej kurpiowskiej chaty, można spróbować niezwykłych dań. Fani potraw rybnych poczują się tu jak w raju: ryby smażone, z grilla, z pieca, a nawet przygotowane na parze. W lokalu ryby podawane są również jako przekąski na zimno: śledź w śmietanie, winie lub ciamarze wyjątkowo kuszą w otoczeniu drewnianych bali i rozpalonego kominka, gdy za oknem czai się siarczysty mróz.
Dwór Mościbrody, znajdujący się około 100 km od Warszawy, jest miejscem wymarzonym dla miłośników dobrej kuchni, ale przede wszystkim wielbicieli domów z duszą. Nawet podczas krótkiej wizyty lub weekendowego pobytu zakochasz się w tym zakątku. Dwór jest zrekonstruowanym folwarkiem z lat 40. XIX wieku. Kuchnia dworska oferuje staropolskie potrawy oraz wędliny, pasztety i mięsa własnego wyrobu przygotowane według tradycyjnych receptur. Ich dewiza to cytat zaczerpnięty z Praktycznego Kucharza warszawskiego wydanego w 1903 roku: „Gdzie gosposia skrzętna i kucharka chętna, tam przy stole wesoło – dobry humor wokoło”. W bogatej karcie restauracji mieszczą się także dania rybne. Oprócz pstrąga i sandacza można tutaj skosztować również wyłowionego z dworskich stawów smażonego karpia, którego niepowtarzalny smak przywoła ciepłe wspomnienia o Bożym Narodzeniu.
Przystań Leśniów polecamy odwiedzać o każdej porze roku. Leży w północnej części Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w malowniczym miasteczku Żarki, które z uwagi na walory widokowe i turystyczne zostało włączone do Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd. Dzięki swojej lokalizacji przystań jest na mapie Slow Road wspaniałym punktem. Mieści się tu restauracja, w której podawane są specjały kuchni śródziemnomorskiej, polskiej i regionalnej – a wśród nich smażony łosoś w czerwonym pieprzu, filet z pstrąga smażony saute czy filet z sandacza podawany z ryżem pilaw. Menu zaskakuje również swoimi częściami tematycznymi. Tam znajdują się dania np. kuchni kaszubskiej lub specjały żydowskie.
Lubieszewo to mała wieś w Polsce położona w województwie pomorskim, gdzie nieopodal jeziora znajduje się gospodarstwo Ryby Lubie. Wybierając się w podróż na północ Polski, nie można o tym miejscu zapomnieć. Jest idealne, aby odpocząć, delektować się ciszą i spróbować lokalnej kuchni – gdzie, jeśli nie przy samym jeziorze Lubie, w otoczeniu pięknych zimowych krajobrazów, najlepiej będzie smakował przepyszny pstrąg, jesiotr czy karp?