Linie Emirates nie przestają zaskakiwać pasażerów bogatą ofertą ekskluzywnych win i szampanów na pokładzie i w poczekalniach. W najbliższych miesiącach na podróżujących Emirates czeka wyjątkowo wspaniała lista trunków.
Wśród nich znajdą się tak prestiżowe wina jak Chateau d’Yquem 2005, 1963 Graham’s Colheita Port, Dom Pérignon 2005 Rosé, Dom Pérignon 2009 Vintage czy Moët & Chandon Grand Vintage 2008.
Przewoźnik nawiązał bezpośredni kontakt z najbardziej prestiżowymi château i winiarniami na świecie, starannie selekcjonując i pozyskując ekskluzywne gatunki.
Na pokładzie
Chateau d’Yquem 2005
W tym miesiącu linie Emirates ponownie zaoferują jedno z najbardziej uwielbianych win deserowych na świecie – 2005 Chateau d’Yquem z Bordeaux. Będzie ono podawane w klasie pierwszej wyłącznie na trasach do Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Nowej Zelandii.
2005 Chateau d’Yquem to słodkie białe wino deserowe pochodzące z Sauternes we francuskim regionie Bordeaux zaliczane do prestiżowej kategorii Premier Cru Supérieur. W rankingu wpływowego krytyka Roberta Parkera zdobyło 97 na 100 punktów, osiągając jeden z najwyższych wyników w historii punktacji.
To wino deserowe stanowi doskonałe uzupełnienie renomowanej karty win przewoźnika, wpisując się w strategię pozyskiwania wyjątkowych trunków dla pasażerów Emirates.
Chateau d’Yquem 2005 ma rozkosznie czysty posmak, któremu towarzyszą soczysty, kuszący aromat renklody, imbiru, wrzosu, utartego ananasa i dojrzałego jabłka, które w idealnej harmonii przechodzą w długi finisz, gdzie do głosu dochodzą żywe nuty kwiatów i suszonych cytrusów.
Dom Pérignon 2005 Rosé
Szampany Dom Pérignon są nieodzownym elementem klasy pierwszej Emirates. Będąc głównym partnerem Dom Pérignon, Emirates jako jedyna linia lotnicza na świecie będzie serwować szampana Dom Pérignon Rosé 2005 przez następne trzy miesiące.
Luksusowe wino cuvée będzie dostępne w klasie pierwszej na trasach do miast w Europie, USA i Kanadzie. Dom Pérignon Rosé powstaje ze szczepu Pinot Noir uprawianego w prestiżowych winnicach Hautvillers, Äy i Bouzy, fermentowane jako wyborny czerwony burgund, który następnie jest mieszany z wykwintnym białym szampanem z winnic klasy Premier i Grand Cru. Ten rocznik przepełniają tropikalne aromaty gujawy i liści curry, które dopełniają kakao i przypiekane przyprawy korzenne. Cechuje go niezwykła długość na podniebieniu, z lekką nutą lukrecji na tle soczystej, gorzkiej czerwonej pomarańczy.
Szampan Dom Pérignon Rosé 2005 będzie podawany w klasie pierwszej razem ze specjalnie dobranymi przekąskami.
1963 Graham’s Colheita Port
Wyłącznie na pokładzie Emirates będzie podawane również porto 1963 Graham’s Colheita Port – nie można będzie go kupić ani dostać nigdzie indziej. Rocznik pochodzący z doliny Douro w północnej Portugalii będzie dostępny w klasie pierwszej we wszystkich samolotach przewoźnika do października tego roku.
Porta Colheita są zasadniczo dojrzałymi portami Tawny z jednego rocznika. W tym przypadku chodzi o rok 1963, uznawany za monumentalny w dziejach tego trunku i przez wielu uważany za najlepszy rocznik w XX wieku. Winogrona użyte do produkcji tego wina były w tradycyjny sposób ugniatane stopami w kamiennych kadziach (lagares) i pochodziły z pięciu winnic. Podstawę mieszanki stanowi szczep z legendarnej winnicy Quinta dos Malvedos wykupionej przez rodzinę Grahamów w 1890 roku i być może najbardziej pożądanej winnicy w całej dolinie Douro.
Porto 1963 Colheita oferuje intensywny, złożony bukiet fig, orzechów włoskich, kawy, którym w tle towarzyszy aromat karmelizowanych orzechów oraz ślady pudełka na cygara i toffi. W smaku cudownie harmonijne, pełne i słodkie, o lepkiej, oleistej konsystencji i wyczuwalnych nutach suszonych daktyli i rodzynek w długim i rozkosznym finiszu.
Dom Pérignon 2009 Vintage
Dom Pérignon 2009 Vintage pojawi się w kartach win w klasie pierwszej Emirates na trasach średnio- i długodystansowych już w październiku. Rocznik 2009 to najmłodsze wino cuvée serwowane dotąd na pokładzie. Przed nim przewoźnik oferował roczniki 2005 i 2006.
Aksamitne, silnie owocowe wino oddaje ciepły charakter rocznika, eksplodując aromatem białych pestkowców, gujawy i skórki grejpfruta, którym towarzyszą nuty świeżo przypieczonej grzanki i wanilii. Smaku dojrzały i mięsisty, kryje w sobie drzemiącą moc, zdradzając nutę brioszki cytrynowej, ślady nektarynek, imponujący wigor i niesłychaną trwałość.
Do szampana Dom Pérignon 2009 Vintage będą podawane przekąski specjalnie dobrane przez zespół Emirates wspólnie z głównym kucharzem Dom Pérignon Markiem Fadigą. Ciepłe i zimne przekąski obejmują także propozycje dla wegetarian. W menu znajdą się między innymi:
- Łosoś szkocki wędzony ze szczypiorkiem i kremem z awokado
- Sarnina pieczona na ruszcie z żurawiną i solą wędzoną
- Tarteletka z batatów z ziołami
- Humus z jagnięciną w przyprawie baharat
- Bresaola z fetą i gruszką gotowaną z cynamonem
- Arancino z parmezanem i truflami
Poczekalnie na lotnisku w Dubaju
Moët & Chandon Grand Vintage 2008 w poczekalniach dla pasażerów klasy pierwszej w Dubaju
Linie Emirates i Moët Hennessy współpracują już od ponad 25 lat, a szampan Moët & Chandon Imperial Champagne znajduje się w ofercie przewoźnika w poczekalniach klasy pierwszej w Dubaju. Ze względu na wieloletnią współpracę w ekskluzywnej, ograniczonej czasowo ofercie Emirates we wszystkich trzech poczekalniach klasy pierwszej w Dubaju znajdzie się szampan Moët & Chandon Grand Vintage 2008.
Dojrzewający przez siedem lat rocznik cechują początkowe kwiatowe nuty lipy, wiciokrzewu i akacji, pod którymi kryją się tony cytrusowe przywodzące na myśl bergamotki i skórkę mandarynki, a za nimi odrobina anyżu i zielonych pomidorów. Po chwili ujawniają się noty dojrzałych pestkowców – białej brzoskwini, nektarynki i śliwki mirabelki. Bukiet dopełnia delikatna woń słodkiego pieczywa, brioszki, kremu frangipane, migdałów i wanilii z odrobiną białego pieprzu.
Przekąski do szampanów Moët & Chandon
W strefie szampana Moët & Chandon Champagne w poczekalni klasy biznes w hali przylotów B na lotnisku w Dubaju pojawią się także przekąski specjalnie dobrane czterech najlepszych gatunków szampana Moët & Chandon – Moët Impérial, Moët Rosé Impérial, Moët & Chandon Grand Vintage i Moët Nectar Impérial.
Do każdego szampana szefowie kuchni Emirates wspólnie z zespołem poczekalni lotniskowych i głównym kucharzem Moët & Chandon Markiem Fadigą stworzyli unikalną ofertę przekąsek na słodko i na słono.
Nowe przekąski będą pojawiały się co kwartał, a wśród nich znajdą się:
- Flan karmelowy z marakui
- Sałatka z komosy ryżowej z bresaolą i chipsami parmezanowymi
- Marmolada pomidorowa, ser bocconcini, szpinak i olej z rukoli
- Koktajl krewetkowy
- Tatar z przegrzebków z chrupiącymi kaparami
- Sałatka z serkiem śmietankowym i winogronami
- Sałatka cytrusowa
- Rillettes z kurczaka z ananasem