Muzeum położone pomiędzy Marienplatz a bramą Isartor, w najstarszym monachijskim domu mieszczańskim (datowanym na ok. 1340 r.) jest poświęcone chmielowi, słodom i największemu na świecie festynowi ludowemu.
Piwo i Oktoberfest – dwa kamienie węgielne bawarskiej kultury, które idą ramię w ramię. Piwo było warzone w Monachium zgodnie z legendarnym Bawarskim Prawem Czystości od 1328. Pierwszy Oktoberfest odbył się w 1810, kiedy zorganizowano wyścigi konne dla uczczenia królewskiego ślubu. Obecnie nawet 6 milionów ludzi gromadzi się w październiku pod statuą Bawarii na Theresienwiese, żeby wspólnie świętować.
Muzeum przy Sterneckerstrasse oferuje wycieczki z przewodnikami, którzy znają mnóstwo fascynujących ciekawostek na temat warzenia piwa. Wiedzieliście, na przykład, że Babilończycy warzyli piwo ze sfermentowanego zakwasu chlebowego i wody? Dzisiaj ten trunek smakuje o wiele lepiej, o czym goście muzeum mogą się przekonać podczas degustacji w muzealnym pubie.
Wycieczki z przewodnikiem (od 5 €) są dostępne również po angielsku. Można tu także spróbować wybornego piwa serwowanego na Oktoberfest. A więc… Prost! Na zdrowie!