Ponad 90% proc. światowych zasobów ryb jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych! Krytycznie niski stan dziko żyjących populacji ryb jest obecnie jednym z największych wyzwań ekologicznych na świecie – informuje organizacja pozarządowa MSC i w Światowym Dniu Oceanów i nakłania ludzi na całym świecie do działania na rzecz ochrony zasobów mórz i oceanów.
Akcję MSC w Polsce wspierają znani i lubiani. Katarzyna i Cezary Żakowie, Pascal Brodnicki, Grzegorz Łapanowski i Kacper Kuszewski pojawili się na zdjęciach z niebieską rybką, zachęcając w ten sposób do wyboru ryb z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC, bo tylko ryba z takim certyfikatem dają gwarancję, że produkt pochodzi ze zrównoważonych połowów.
Zrównoważony połów to taki, który w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski – mówi Anna Dębicka z MSC Polska, pozostawia więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyja innym zwierzętom morskim. Ryby oznaczone niebieskim certyfikatem zostały złowione w taki sposób, aby nigdy nie zabrakło ich dla nas i dla przyszłych pokoleń – dodaje Dębicka z MSC.
Rezultaty nadmiernej eksploatacji łowisk najlepiej pokazuje historia populacji dorsza u wybrzeży Nowej Fundlandii w Kanadzie. W 1992 roku, w wyniku wieloletnich intensywnych połowów, pozornie niewyczerpane łowisko dorsza załamało się – zabrakło w nim ryb. W rezultacie 40 tysięcy osób straciło pracę. Od tego wydarzenia minęło ponad 20 lat. Mimo upływu czasu populacja dorsza nie odbudowała się – głównie na skutek zmian w całym ekosystemie, w którym miejsce dorsza zajęły inne organizmy.
Właśnie dlatego razem z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi opracowaliśmy standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa – dodaje Dębicka z MSC Polska. Dzięki systemowi certyfikacji MSC rybacy na całym świecie wiedzą jak łowić dziko żyjące populacje ryb, aby nigdy nie zabrakło ich w morzach i oceanach.
Przełowione zasoby ryb to największy, ale nie jedyny problem, do mórz i oceanów trafiają miliony ton śmieci. Największe wysypisko jest ponad dwukrotnie większe niż kontynentalna część USA – to tzw. płat śmieci znajdujący się na Oceanie Spokojnym. Według szacunków na całym świecie każdego roku ginie ponad milion morskich zwierząt z powodu śmieci w oceanach
Morza i oceany zajmują 71% powierzchni Ziemi. Wytwarzają większość dostępnego tlenu, pozwalają na utrzymanie różnych gałęzi gospodarki i dostarczają nam pożywienia. Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla ponad 3 mld ludzi na całym świecie, a kilkaset milionów ludzi utrzymuje się z rybołówstwa. Niestety zbyt często o tym zapominamy.
Światowym Dzień Oceanów stanowi doskonałą okazję do działania. Razem zadbajmy o morza i oceany. Po pierwsze ograniczajmy ilość zużywanej wody, po drugie ograniczajmy ilość „wytworzonych” przez siebie odpadów, i po trzecie wybierajmy ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC, aby morza i oceany były pełne ryb i tętniły życiem.