Na Walizkach

  • Wiadomości
  • Loty
  • Miejsca
  • Porady
  • Ludzie
  • Sprawdzony nocleg
  • Gadżety
  • Top 10
  • Krótkie wypady
Dzieje się, Gdzie jeść, Hotele

Czekoladowe inspiracje w hotelach Mercure

14 kwietnia, 2014

HotelMercure_Sweet Secret2Czekolada, bez względu, jaką postać smakołyku przybiera, uwielbiana jest przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Jej szerokie zastosowanie znajdziemy zarówno w kuchni, jako dodatek do wykwintnych dań, czy składnik odmładzających zabiegów kosmetycznych. Swoją inspirację, odnalazły również hotele Mercure, które w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure zapraszają do odkrycia czekolady na nowo, oferując ręcznie robione praliny o nietuzinkowych smakach. 

Niezwykłe walory czekolady, już w IV w p.n.e. doceniali Majowie, którzy przyrządzali z ziaren kakaowca napój będący ważnym punktem podczas odprawiania rytuałów i uroczystości zaręczyn. Natomiast dla Azteków czekolada miała dużą wartość handlową, tak jak dla Europejczyków złoto i stanowiła także przysmak zarezerwowany dla wyższych klas społecznych oraz dla zasłużonych wojowników.

Skąd wzięła się jej nazwa? Dane wskazują, że rdzenni mieszkańcy Meksyku – Olmekowie mówili na nią – „kakaua” od kakao, z którego przygotowuje się ten smakołyk, zaś Aztekowie – „cacahuatl”. Do naszych czasów przetrwało jednak brzmienie nadane przez Majów – „chocola”, oznaczające dosłownie „pić czekoladę”. Nazwa ta przypłynęła z Europejczykami, którzy przywozili różne przyprawy oraz dobra z podróży do Nowego Świata. Pierwszą znaną nam czekoladę w formie tabliczki wyprodukował Filip Suchard w 1819 roku w Szwajcarii. Także inny Szwajcar – Daniel Perer w 1875 roku wyprodukował czekoladę mleczną. Aby nie wszystko było dziełem Szwajcarów włoski cukiernik Paulo Caffareli dodał do czekolady orzechy laskowe, a pół wieku później Belgowie wymyślili bombonierę – tekturowe opakowanie dla nadziewanych czekoladek.

Dla duszy i ciała

Do tej pory czekolada niezmiennie cieszy się uznaniem na całym świecie nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Poprawia ona nastrój, dodaje energii, a dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest bardzo zdrowym łakociem. Czekolada wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu. Masa kakaowa zawiera ponad 300 rożnych substancji chemicznych, z których na szczególną uwagę zasługują składniki mineralne m. in.: żelazo, cynk, selen, wapń oraz witaminy z grupy B i E. Po zjedzeniu czekolady wzmaga się produkcja serotoniny, ważnego, neuroprzekaźnika, odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Dlatego też nazywana jest hormonem szczęścia potęgującym odczuwanie przyjemności.

Ten smakołyk ma także zbawienny wpływ dla naszego wyglądu. Zawarty w niej cynk poprawia jakość skóry,
a magnez działa tonizująco. Żelazo, niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, zapewnia skórze dobre dotlenienie, fosfor wspomaga witalność, potas reguluje gospodarkę wodną, a wapń wzmacnia odporność, łagodzi podrażnienia i koi skórę. Czekolada wykorzystywana jest również w kosmetyce. Masaż z jej wykorzystaniem poprawia wygląd skóry, która staje się nawilżona, miękka, nabiera blasku. Zapobiega starzeniu się skóry dzięki dużej zawartości flawonoidów działających antyrodnikowo. Wiedziały o tym indiańskie kobiety, które dla zachowania pięknej cery nacierały twarz oliwą z kakaowca.

Słodki Sekret hoteli Mercure

Najpopularniejszymi na świecie typami czekolady są: gorzka, mleczna oraz biała. Ta ostatnia z dodatkiem trawy cytrynowej oraz kompozycją tajemniczych przypraw została wybrana do przygotowania wyjątkowej praliny Mercure, o której smaku można przekonać się podczas pełnej słodyczy kampanii Sweet Secret by Mercure. Z tej okazji w hotelowych restauracjach i barach międzynarodowej sieci, pojawi się inspirowane tym smakołykiem menu zawierające aromatyczną kawę Gourmand z trzema wykwintnymi pralinami, a także czekoladowe ciastko
z lodami.

– Czekolada pod różnymi postaciami obecna jest w menu naszych hoteli cały rok. W naszej kulturze i tradycjach kulinarnych dość sporym zaskoczeniem jest to, że wykorzystywana jest również, jako doskonale komponujący się składnik do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny, drobiu oraz owoców morza z rybami włącznie. Takie dania naszym gościom proponujemy jesienią i zimą. Obecnie w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure smak czekolady odkrywamy na nowo za sprawą ręcznie robionych pralin. W tym roku wyjątkowa czekoladka Mercure zaskakuje swoim orzeźwiającym smakiem, który uzyskano dzięki połączeniu trawy cytrynowej, białej czekolady i tajemniczych przypraw – powiedział Paweł Anders, Dyrektor projektu WINESTONE w Orbis S.A.

Goście, którzy zdecydują się na rezerwację dwóch noclegów ze śniadaniem i dostępem do Internetu w dniach od 1 kwietnia do 31 maja br. otrzymają do 30% zniżki na pobyt. Dodatkowo w pokoju będzie na nich czekać słodka niespodzianka – bombonierka z ręcznie wykonanymi pralinami. Frywolna pomarańcza z nutką pieprzu, czy klasyczna trufla to tylko niektóre z propozycji oprócz specjalnej czekoladki Mercure. W ramach promocji, klienci rezerwujący nocleg w hotelach Mercure otrzymują potrojone punkty w programie lojalnościowym Le Club Accorhotels.

Autor: redakcja

Comments

comments

Tags | czekolada, hotel, Mercure
 0
Share Now

You Might Also Like

Hotele, Polska

Lotnisko Chopina: hotel Renaissance przyjmie gości w 2013 roku

31 maja, 2012
Biura

Greckie wakacje szyte na miarę

9 lipca, 2013
Sprawdzony nocleg

Mercure Kraków Stare Miasto na 5. miejscu w rankingu najlepszych hoteli w Polsce

25 stycznia, 2019
Atrakcje, Hotele

Hotele na miarę Jamesa Bonda już za 375 zł

18 października, 2012
Previous Post Eurolot startuje do Bydgoszczy!
Next Post Dobre maniery w czasie podróży – 7 złotych reguł

Video

Zapisz się do naszego Newslettera

Dwa razy w miesiącu będziesz otrzymywać wybrane promocje, ciekawe porady i dedykowane oferty.

    Hand Picked Posts

    • Afryka, Atrakcje, Kierunki, Miejsca, Porady, Relacje / Blogi, W podróży

      Casablanka i Rabat – nowoczesna strona Maroka!

      22 września, 2024
    • Marrakesz – co warto zobaczyć?

      6 września, 2024

    Tagi

    Air France atrakcje Azja bilet Boże Narodzenie cena Chopin Czechy Dubaj Emirates Finnair Gdańsk hotel jedzenie KLM konkurs Kraków lato Londyn lot lotnisko Lufthansa Modlin narty nocleg obniżka okazja pasażer PLL LOT podróż polska Poznań połączenie Praga promocja Ryanair samolot tani urlop wakacje Warszawa Wizz Air wyjazd wyprzedaż zima




    Obserwuj nas na Facebooku

    Archiwum

    meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org

    strony

    • Cookie Policy
    • Nowa odsłona serwisu NaWalizkach
    • O nas
    • Regulamin
    • Reklama

    © 2020 Na Walizkach. All Rights Reserved. Designed by 022studio.pl