Na Walizkach

  • Wiadomości
  • Loty
  • Miejsca
  • Porady
  • Ludzie
  • Sprawdzony nocleg
  • Gadżety
  • Top 10
  • Krótkie wypady
Atrakcje, Europa, Zakupy

Gigantyczna strucla na jarmarku w Dreźnie

8 grudnia, 2013

Nadszedł wyjątkowy czas bożonarodzeniowych jarmarków. Do najstarszych należy jarmark w Dreźnie, organizowany od 1434 roku. Kupić tu można m.in. słynne, wypiekane od XVI w. pierniki z Pulsnitz, piękne adwentowe gwiazdy z Herrnhuth, zabawki i bożonarodzeniowe ozdoby mistrzów snycerki z Rudaw.

Drezno_Striezelmarkt1

Jednak największą atrakcja jest gigantyczna strucla pieczona na uroczystą przedświąteczną paradę Stollenfest. Drożdżowy placek zwany w średniowieczu „strizel” (nazwę tę zastąpiła w XVI w. nazwa „stollen”) ma ok. 4,35 metra długości, 1,78 metra szerokości i 75 centymetrów wysokości, a przepis na niego głosi: „Weź tonę mąki, 2,6 milionów rodzynek i 74 litrów rumu…”. Ciągnięty na wozie zaprzężonym w najpiękniejsze konie, prezentowany jest dziesiątkom tysięcy widzów, po czym zostaje na placu, któremu dał niegdyś nazwę (Striezelmarkt) pokrojony ogromnym nożem. Podzielony na małe kawałki, sprzedawany jest na jarmarku aż do Bożego Narodzenia, a zebrane w ten sposób pieniądze przeznacza się na cele dobroczynne.

Słynną na cały świat struclę mogą piec tylko piekarze i cukiernicy z Drezna i okolic (z Moritzburga, Coswig czy Wachau), nie stosując przy tym żadnych nowoczesnych technologii ani spożywczych „wspomagaczy”. Istnieje nawet stowarzyszenie dbające o jakość świątecznego placka (Schutzverbandes Dresdner Stollen e.V.), które wydaje certyfikaty jego autentyczności, opatrzone pieczęcią ze Złotym Jeźdźcem. Wymaganymi dziś składnikami ciasta są: mąka pszenna typ 405 lub 550, mleko pełne lub mleko pełne w proszku, cukier kryształ, świeże masło lub masło topione, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki sułtanki, słodkie i gorzkie migdały, sól, cukier puder i przyprawy.

Historia tego przysmaku sięga średniowiecza. Początkowo, kiedy Kościół zakazywał w okresie Bożego Narodzenia jeść masło czy mleko, był to zwykły postny placek. Dopiero w 1491 r. papież Innocenty VIII wydał tzw. „maślany edykt“, w którym zniósł zakaz używania masła do wypieku drezdeńskiego bożonarodzeniowego ciasta. Od tego czasu placek zaczął przeobrażać się w coraz bogatszą struclę, którą każdy z piekarzy udoskonalał w tajemnicy, a przepis przechodził z pokolenia na pokolenie. Upieczony placek przypominać ma Dzieciątko Jezus, owinięte w chusty; ciasto powinno mieć regularny kształt, być ładnie podrumienione, równomiernie posmarowane masłem i posypane cukrem, a bakalie powinny być regularnie rozłożone w pulchnym miąższu. Co roku sprzedaje się na całym świecie około dwóch milionów sztuk drezdeńskiej strucli.

Przedświąteczny przemarsz z olbrzymim ciastem wiąże się z królem Augustem II Mocnym, który w okresie Bożego Narodzenia w 1730 r. wyprawił w Zeithain (50 km od Drezna) potężną paradę wojskową, na którą sprosił ok. 24 tyś. gości, w tym wielu europejskich władców. Z tej okazji kazał upiec ważący niemal dwie tony placek i wykonać ogromny nóż do jego pokrojenia. Do tej historii nawiązali organizatorzy Drezdeńskiego Festynu Placka Bożonarodzeniowego, który odbył się po raz pierwszy w 1994 r. W sobotę przed drugim tygodniem adwentu, na staromiejskim Striezelmarkt „królewski nadworny mistrz piekarski“ i drezdeńska królewna placka bożonarodzeniowego odprawiają ceremonię podzielenia placka. Trwa ona zwykle około trzech godzin, podczas których młodzi piekarze kroją placek mniejszymi nożami na poręczne porcje. Królewna placka jest wybierana co roku pod koniec października spośród adeptów piekarniczego i cukierniczego fachu.

Iza Natasza Czapska

Godziny otwarcia jarmarku:

 

28.11. – 24.12.2013

niedz.–czw. 10:00–20:00

pt.–sob. 10:00–21:00

24.12.: 10:00–14:00

zdjęcie: Wikipedia

Autor: redakcja

Comments

comments

Tags | Boże Narodzenie, Drezno, Iza Natasza Czapska, jarmark, Striezelmarkt
 0
Share Now

You Might Also Like

Porady, Wiadomości

Wakacje „zrób to sam” w prezencie świątecznym dla rodziny

16 grudnia, 2015
Atrakcje, Europa, Transport

Propozycja na wakacje: wycieczka po lotnisku w Dreźnie

3 lipca, 2012
Loty, Transport, Wiadomości

Świąteczny samolot airberlin ląduje w Krakowie

27 listopada, 2013
Krótkie wypady

W Niemczech powstał szlak Canaletta

1 listopada, 2022
Previous Post TVN24: Silny wiatr i opady śniegu uziemiły samoloty
Next Post TAP Portugal najlepszą linią lotniczą w Europie

Video

Zapisz się do naszego Newslettera

Dwa razy w miesiącu będziesz otrzymywać wybrane promocje, ciekawe porady i dedykowane oferty.

    Hand Picked Posts

    • Afryka, Atrakcje, Kierunki, Miejsca, Porady, Relacje / Blogi, W podróży

      Casablanka i Rabat – nowoczesna strona Maroka!

      22 września, 2024
    • Marrakesz – co warto zobaczyć?

      6 września, 2024

    Tagi

    Air France atrakcje Azja bilet Boże Narodzenie cena Chopin Czechy Dubaj Emirates Finnair Gdańsk hotel jedzenie KLM konkurs Kraków lato Londyn lot lotnisko Lufthansa Modlin narty nocleg obniżka okazja pasażer PLL LOT podróż polska Poznań połączenie Praga promocja Ryanair samolot tani urlop wakacje Warszawa Wizz Air wyjazd wyprzedaż zima




    Obserwuj nas na Facebooku

    Archiwum

    meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org

    strony

    • Cookie Policy
    • Nowa odsłona serwisu NaWalizkach
    • O nas
    • Regulamin
    • Reklama

    © 2020 Na Walizkach. All Rights Reserved. Designed by 022studio.pl