Dziś rusza Les Glorieuses de Bresse, czyli konkurs na najpiękniejszego kurczaka występującego w barwach narodowych Francji.
Kurczaki z Bresse – jako jedyne wśród drobiu – wyróżnione są francuskim znakiem najwyższej jakości Appellation d’origine contrôlée (AOC). Hodowane na wolnym, trawiastym wybiegu, karmione mlekiem i kukurydzą, mają bardzo delikatne, jasne i jędrne mięso o wyjątkowym smaku, podkreślonym charakterystycznym tłuszczykiem. Produkcja tego wyśmienitego drobiu przynosi zaledwie ok. 1,2 miliona sztuk rocznie, trudno więc skosztować go poza Francją. W restauracjach potrawy z pulardy czy kapłona z Bresse są specjalnie zaznaczone w menu i sporo kosztują.
Kurczak z Bresse jest jednym z nieoficjalnych symboli Francji, nie tylko ze względu na swoją pozycję w wyrafinowanej gastronomii, ale ze względu na kolorystykę przypominającą francuskie barwy narodowe. Ma bowiem śnieżnobiałe upierzenie, intensywnie czerwony grzebień i niebieskie nogi. W sklepie odróżnić go można od reszty drobiu po tym, że sprzedawany jest zarówno z opierzonym łebkiem jak i z niebieskimi łapkami (będącymi dowodem jego autentyczności) oraz z metalową spinką na szyi.
Na organizowany od 1862 roku konkurs Les Glorieuses de Bresse zjeżdża kilkuset najlepszych hodowców drobiu w regionie. Walczą o nagrody w trzech kategoriach wagowych: kurczak (poulet) – 1,5 kg, pularda (poularde) – 2,1 kg oraz kapłon (chapon) – 3,8 kg. Idealny kurczak powinien mieć śnieżnobiałe upierzenie, owalny kształt tuszki z obrośniętą piórami głową i spiczastym kuprem, przejrzyste oko, cieniutką, gładką skórę w kolorze białym lub kremowym a także zwarte, mocno przylegające do ciała, skrzydła. Dyskwalifikujące są przebarwienia, zadrapania czy ubytki w piórach. Każda z konkursowych tuszek zaszywana jest w bawełniany, zabezpieczający przed uszkodzeniem kaftanik.
Osobno oceniane są gęsi (oies), kaczki (canards) i indyki (dindes).
Konkurs odbywa się w czterech miejscowościach departamentu Ain: Bourg-en-Bresse, Montrevel-en-Bresse, Pont-de-Vaux i Louhans.
W programie m.in. możliwość obserwacji konkursu z przewodnikiem, degustacja potraw z kurczaków z Bresse, kiermasz produktów wyróżnionych znakiem jakości AOC, wystawa plakatów obwieszczających konkurs w poprzednich latach.
Iza Natasza Czapska
Les Glorieuses de Bresse
13-17.12.2013
http://www.glorieusesdebresse.com/
Wstęp wolny
zdjęcie: Wikipedia