Festiwal jadalnych kasztanów to wyraz hołdu mieszkańców Korsyki dla jednego z najcenniejszych darów od skąpej dla nich Matki-Ziemi. Marony są kulinarnym symbolem wyspy, której kwaśna, uboga gleba nie rodzi zbóż, tymczasem plantacje kasztanów spotkać można nawet wysoko w górach. Kasztanowce, występujące w 50 odmianach, osiągają ok. trzydziestu pięciu metrów wysokości i należą do drzew długowiecznych, dających owoce kilkaset lat. Dla Korsykan były więc od zawsze podstawą pożywienia i handlu.
Fiera di a Castagna odbywa się w malowniczej wsi Bocognano, u podnóża góry Monte d’Oro i niepodal przepięknego wodospadu Bridal Veil Cascade. To jedna z najważniejszych imprez na Korsyce, przyciągająca co roku ponad 150 wystawców i ponad 20.000 zwiedzających. Głównym punktem festiwalu jest konkurs na najlepszą mąkę z kasztanów, poza tym można skosztować i kupić m.in. kasztanowy miód, kiełbasy z dodatkiem kasztanów, wędliny o wyjątkowym, orzechowym smaku, bo produkowane z mięsa świń karmionych maronami (charcuterie la castagniccia) czy pastizzu – tradycyjny niedzielny deser z mąki kasztanowej.
Na stoiskach nie brakuje innych korsykańskich przysmaków: serów (np. brocciu, robionego z mleka koziego i owczego, przypominającego włoską ricottę), oliwy, mocnego korsykańskiego wina oraz piwa, produkowanego, rzecz jasna, z kasztanów. To także okazja, żeby podejrzeć pracę rzemieślników prezentujących swoje tradycyjne wyroby z ceramiki i drewna. Na festiwalu promuje się również korsykańską literaturę i muzykę.
Fiera di a Castagna
06-08.12.2013
Foyer rural de Bucugnà „U Castagnu”
Route de la Gare – 20136 Bocognano
piątek: godz. 09.00-19.30
sobota i niedziela: godz. 09.00-21.00
Wstęp wolny