Jeszcze dobrze nie opadł na lubelskiej starówce letni kurz po Jarmarku Jagiellońskim a już rozłożyli tu swoje kramy kupcy, którzy zjechali na Jarmark św. Jacka. Do niedzieli trwa bowiem w Lublinie Europejski Festiwal Smaku – impreza, której jarmark jest wielką atrakcją. Nie jedyną – pisze Iza Natasza Czapska.
Program festiwalu imponuje rozmachem i obfitością. Na Błoniach, pod lubelskim zamkiem, urządzono ekologiczny Zielony Targ, a nieopodal – targ rybny, który urozmaicono stoiskami lokalnych browarów. Na ponad stu straganach kupić można kulinarne specjały z regionu i z całej Europy.
Na Błoniach znajduje się strefa restauracji, gdzie szefowie kuchni zachęcają do degustacji swoich popisowych dań. Prestiżu festiwalowi dodaje fakt, że właśnie podczas tej imprezy odbędzie się benefis Roberta Makłowicza, obchodzącego jubileusz swojej pracy krytyka kulinarnego i podróżnika. Do Lublina zjeżdżają też inne gwiazdy: Jean Bos (niegdysiejszy kucharz króla Belgii, poularyzator kuchni molekularnej), Agnieszka Kręglicka (warszawska restuaratorka), Paweł Loroch (dziennikarz gotujący w programie telewizyjnym „Pytanie na śniadanie”), Hanna Szymanderska (autorka kilkudziesięciu książek kulinarnych) i Grzegorz Łapanowski (prowadzący program „Ł’apetyt” na kanale Kuchnnia+).
Pokaz przyrządzania smakołyków z tatarskiej kuchni przygotowuje Dżenetta Bogdanowicz, słynna na całą Polskę właścicielka restauracji i pensjonatu „Tatarska Jurta” w Kruszynianach. Pokazów zaplanowanych jest zresztą mnóstwo, a na cały festiwal składają się też imprezy nazwane małymi festiwalami – kawy oraz polskich i bałkańskich pierogów. Na kulinariach program się nie kończy – są w nim także wystawy, warsztaty, pokazy filmowe i koncerty, m.in. serbskiej orkiestry Balkanika i Original Balkan Gypsy Kal Band, także z Serbii.
Jakby tego wszystkiego było mało, festiwalowi towarzyszy XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek i Święto Dobrego Piwa, a tłumów spodziewać się można podczas czwartkowej Nocy Golonkożerców i Artystów dedykowanej lubelskiego bardowi Kazimierzowi Grześkowiakowi. Te obłędne bachanalia z wyczuciem zostały zrównoważone przez organizatorów takimi pozycjami w programie jak zwiedzanie kolekcji skarbów sztuki w klasztorze Dominikanów, salon literacki czy Debata Dwóch Ambon – „Smak i kolor krzyża. Krzyż u Katolików i Prawosławnych”. Wszystko to sprawia, że Europejski Festiwal Smaku wyrasta na wyjątkowe wydarzenie tego typu w Polsce, znakomicie łącząc kulinaria z kulturą i tradycją.
Europejski Festiwal Smaku
05-08.09.2013
Lublin
www.europejskifestiwalsmaku.pl
wstęp na większość wydarzeń wolny
zdjęcie: Wikipedia