Musujące Trentodoc – jedno z najszlachetniejszych win regionu Trentino, w niczym nie ustępuje francuskiemu szampanowi. Jabłka z Val di Non i produkowane z nich przetwory mają w smaku coś niepowtarzalnego. Wyśmienity ser Trentingrana podają szefowie kuchni w restauracjach z gwiazdką Michelina. Te oraz wiele innych kulinarnych rozkoszy swoim gościom oferuje region Trentino.
Trentino to kraina obfitująca w najwspanialsze smaki. Przez wieki ludzie zamieszkujący te ziemie starali się żyć w harmonii z naturą i korzystać w pełni z jej wyjątkowych darów. Tradycje uprawy winorośli czy serowarstwa sięgają daleko wstecz i są częścią wielkiej skarbnicy kulturowej tych ziem. Dla przybysza spotkanie z tym niezwykłym światem smaków i aromatów jest zawsze nie mniej fascynujące niż podziwianie samej natury.
Dobre jedzenie wymaga odpowiedniej oprawy. W Trentino i o to nietrudno. W ubiegłorocznej edycji przewodnika Michelin znalazło się aż sześć restauracji z terenu prowincji. Jedna z nich usytuowana jest w Trento, w starym, historycznym centrum miasta: Scrigno del Duomo.
Kolejne trzy działają w znanych miejscowościach narciarskich. W Cavalese w dolinie Fiemme, w autentycznych wnętrzach starego młyna, mieści się restauracja El Molin. W miejscowości Moena w Val di Fassa od sześdziesięciu lat dania tradycyjnej regionalnej kuchni podaje się w restauracji Malga Panna. Z kolei Madonna di Campiglio szczyci się kuchnią Stube Hermitage. Ostatnia z wyróżnionych restauracji – Orso Grigio, położona jest w miejscowości Ronzone, w słynącej z uprawy jabłek dolinie Val di Non.
Połączenie jakości i tradycji to znak rozpoznawczy restauracji spod znaku Osteria Tipica Trentina. Bazuje się w nich wyłącznie na produktach lokalnych najwyższej jakości – świeżych, dostępnych sezonowo warzywach i owocach, lokalnie wytwarzanych serach i wędlinach. Lokalnego pochodzenia są również i inne produkty – mąka, oliwa i wino, a nawet woda czerpana z górskich ujęć. Dania opierają się na prostych, tradycyjnych przepisach. Restauratorzy zobowiązani są do udostępniania informacji na temat pochodzenia produktów.
Smakowite regionalne jedzenie serwują również schroniska górskie. Na przełomie lata i jesieni przez okres kilku tygodni trwa akcja Rifugi del Gusto (Schroniska smaku). W wielu schroniskach można wówczas skosztować specjalności kulinarnych regionu, co przyciąga licznych gości i pozwala wydłużyć sezon.
Trentino to bezsprzecznie kraina winnic. Króluje tutaj szczep Chardonnay – powstają z niego wina białe i musujące. Najbardziej znanym i cenionym winem regionalnym jest produkowane tradycyjnymi metodami, musujące wino Trentodoc. Proces produkcyjny „bąbelków z Trentino” przebiega wedle niezwykle rygorystycznych zaleceń, co pozwala uzyskać jedyny w swoim rodzaju, subtelny i harmonijny smak.
Warto wspomnieć też o Marzemino, “czerwonym nektarze”, uwiecznionym w libretcie opery “Don Giovanni”. Koneserów zachwyci z pewnością czerwone wytrawne Teroldego Rotaliano Doc. Przyjemne odczucie smaku owoców z gorzkawą nutą to wizytówka białego wina Nosiola. Jego klasyczną odmianą jest również słodkie vin santo.
Region Trentino słynie z produkcji serów. Na pierwszym miejscu wymienić trzeba doskonały ser twardy z mleka krowiego Trentingrana, wytwarzany wyłącznie w niewielkich gospodarstwach. Dwa sery regionalne – Casolèt – delikatny ser o mleczno-ziołowym smaku i biały, półtłusty Puzzone di Moena o intensywnym zapachu – uzyskały patronat włoskiego ruchu Slow Food. Wspomnieć też warto o charakterystycznym serze Spressa o niskiej zawartości tłuszczu, wytwarzanym w Valli Giudicarie. Cechuje go bardzo szeroka gama smaków, od słodkiego po pikantny, w zależności od długości okresu leżakowania. Spressa posiada oznakowanie produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia (D.O.P.).
Z regionem Trentino nieodmiennie kojarzone są jabłka. Słynie z nich zwłaszcza dolina Val di Non. Warto przyjechać tu wiosną, kiedy jabłonie w sadach pokrywają się morzem kwiatów. Uprawy prowadzi się z użyciem tradycyjnych, naturalnych metod. Wyjątkowość pochodzących stąd owoców poświadczona jest znakiem D.O.P. (Denominazione d’Origine Protetta – Chroniona Nazwa Pochodzenia), oznaczeniem przyznawanym przez Unię Europejską produktom, których unikalna jakość jest bezpośrednio związana charakterystyką regionu geograficznego, z którego pochodzą. Posiadają je uprawiane w Trentino odmiany: Golden Delicious, Stark Delicious i Kanadyjska Renetta.