Brytyjska linia lotnicza easyJet odświeżyła kartę win serwowanych na pokładach samolotów. Będzie ona obejmowała trunki wysokiej jakości, pochodzące od dotychczasowego dostawcy – Louisa Mondeville’a. Wybór win do pokładowej karty nie należy do najłatwiejszych zadań, ponieważ warunki smakowania wina na wysokości ponad 9 tys km są inne niż na ziemi. Kubki smakowe są mniej czułe, a mniejsza zawartość tlenu w powietrzu w hermetycznej kabinie powoduje, że wino nie oddycha w ten sam sposób, co na ziemi. Dlatego wszystkie te czynniki muszą zostać wzięte pod uwagę przy dokonywaniu wyboru win serwowanych pasażerom na pokładzie.
– W easyJet możemy poszczycić się umiejętnością znakomitego doboru win do naszej pokładowej karty. Trunki, które oferujemy są wytwarzane przez doświadczonego francuskiego producenta, laureata wiele nagród, Louisa Mondeville’a, a więc z pewnością zadowolą one wszystkie gusta. Białe wino to Sauvignon Blanc, a czerwone to Merlot. Oba pochodzą z regionu Langwedocja-Roussillon na południu Francji. Towarzyszy im wino różowe Côtes De Gascogne, pochodzące z regionu Midi-Pyrénées na południowym zachodzie kraju. Do oferty wprowadziliśmy także włoskie wino musujące Prosecco, nadające całej kolekcji odrobinę lekkości – mówi Sharon Huetson, dyrektor strategiczna ds. lotów.
Wina oferowane na pokładzie kosztują 4 GBP lub 5 EUR za butelkę o pojemności 187 ml. Dwie butelki można kupić za 7 GBP lub 8,50 EUR.
Białe wino Sauvignon Blanc to ożywcze, aromatyczne wino, które charakteryzuje wyjątkowa świeżość i wyraźnie zaznaczona cierpkość. Czerwone wino to Merlot, które produkowane jest z winogron zbieranych po osiągnięciu optymalnej dojrzałości, co zapewnia pyszny, owocowy smak o delikatnym zakończeniu. Wybrane przez easyJet wino różowe to Gascogne Rose – jest przejrzyste, bladoróżowe z malinowymi refleksami.