Czeska Praga w unikatowy sposób łączy zabytki, kulturę i zgiełk metropolii. Oferuje jednak także wiele doznań smakowych.
Królewskie przeżycie
Kto nie zwiedził Zamku Praskiego, Mostu Karola, wzgórza Petřín, Starego Miasta lub Josefova, tego w Pradze jakby nie było. Sam zespół Zamku Praskiego, największy zespół zamkowy świata, jest na tyle rozległy, że zanim zwiedzimy wszystkie zabytki historyczne i inne ciekawostki i zaznamy niepowtarzalnej atmosfery wzniosłości i królewskiego majestatu minionych wieków, może to potrwać nawet cały dzień. Ale nie ma się czego bać, bo z głodu nie umrzemy.
W okolicach Zamku znajdziemy od razu kilka restauracji, gwarantujących jakość kulinarną w postaci certyfikatu Czech Specials. Na północnej stronie, naprzeciw Ujeżdżalni i obok wejścia do Ogrodów Królewskich nasz kubki smakowe pobudzą wyśmienite dania narodowe przyrządzane przez restaurację Lví dvůr. Gdy spacer sprowadzi was z Zamku na Pohořelec, idźcie jeszcze kawałek główną ulicą. Także w lokalu Restaurant Koppernik, który znajdziemy w ciekawym pod względem architektonicznym hotelu Pyramida, spróbować można pierwszorzędnej czeskiej kuchni.
Na wschodniej stronie w pobliżu stacji metra Malostranská warto zajrzeć do Ada Restaurant w budynku hotelu Hoffmeister. Oprócz czeskiej klasyki oferuje także specjalności regionalne, np. pieczone cielęce nóżki faszerowane ozorem wołowym.
Niezapomniany widok
Nieopodal Zamku Praskiego wznosi się wzgórze Petřín, którego szczyt zdobi wieża widokowa, pięciokrotnie pomniejszona kopia paryskiej Wieży Eiffla. W razie ładnej pogody otwierają się z niej wspaniałe widoki na Pragę z niezliczonym mnóstwem wież i na historyczne mosty nad rzeką Wełtawą.
Między Petřínem i Zamkiem znajdują się kolejne lokale z oznaczeniem Czech Specials: Klášterní pivovar Strahov z własną produkcją piwa oraz restauracja Svatý Norbert, gdzie jako specjalność regionalna serwowany jest pasztet z mięsa z wątrobą i borówkami. Jeśli zejdziemy z Petřína nad Wełtawę, to w pobliżu ul. Újezd w restauracji Stará prádelna warto zjeść tradycyjne czeskie słodkie danie – „škubánky s mákem”, czyli rwaki z makiem.
Na obu brzegach Wełtawy
Most Karola zaliczany jest do pereł średniowiecznego budownictwa. Barokowym rzeźbom dłuta Brauna, Brokoffa i innych artystów owych czasów warto zaś poświęcić czas i uwagę. Niedaleko każdego końca mostu, za Bramą Mostową, znajduje się restauracja z logo Czech Specials.
Jeśli pójdziemy z Zamku Praskiego na dół na Malą Stranę, to bezpośrednio w ulicy Mosteckiej znajdziemy lokal Restaurace U Černého orla. Podają tu jako specjalność czarną polewkę, którą przyrządzano z okazji świniobicia. Gdy przejdąziemy przez most na Stare Miasto, możemy wybierać z kolejnych restauracji.
Chociażby lokal Potrefená Husa przy ulicy Platnéřskiej, gdzie z kuchni regionalnej oferują „španělské ptáčky“, czyli zrazy zawijane z cielęciny. Na pstrąga przyrządzonego na oryginalny miejscowy sposób polecam Restaurantu & Garden Platina przy ulicy Karoliny Světlej.
Na lotnisku
A gdyby ktoś zaraz po wylądowaniu na lotnisku Ruzyně nie mógł doczekać się czeskiej gastronomii, to polecam odkrywczą misję kulinarną w restauracji Budweiser Budvar, nazwanej według piwa pochodzącego z Czeskich Budziejowic w południowych Czechach. Narodową kuchnię reprezentuje tu na przykład polędwica w sosie śmietanowym z tradycyjnym knedlem lub pieczona kaczka z knedlem i kapustą, z praskich specjałów można spróbować np. gulaszu praskiego wędliniarza.
Pełną listę certyfikowanych restauracji, przepisy oraz inne ciekawostki nt. czeskiej gastronomii znajdziemy na stronie www.czechspecials.cz.
zdjęcia: Michał Cessanis na walizkach