Degustacja najlepszych win świata w podniebnej atmosferze? Dlaczego nie.
British Airways pozwala na odkrywanie nowych smaków uwielbianych trunków zarówno koneserom jak i początkującym amatorom win.
Według badań przeprowadzonych przez British Airways, pasażerowie coraz większą uwagę zwracają na posiłki i napoje serwowane podczas lotów. Dbając o komfort i dobre samopoczucie podróżujących, przewoźnik z roku na rok powiększa ofertę „podniebnej piwniczki”.
W doborze win British Airways opiera się na opinii Hugh Johnsona i Jancis Robinson, znanych pisarzy i propagatorów wiedzy o winie.
– Każdego roku, na pokładach samolotów serwujemy około pół miliona skrzynek wina i około 65 tysięcy skrzynek szampana. Dzięki wiedzy ekspertów, od lat utrzymujemy wysoki poziom i nieustannie poszerzamy ofertę. Mistrzowie, okrzyknięci przez brytyjskie media „bordeaux i burgund wśród autorów piszących o winie”, opracowują kartę win dla „Wine Club” – wielokrotnie nagradzanego programu win serwowanych na pokładach British Airways” – mówi Anna Ingham-Grant, British Airways Commercial Manager Europy Środkowo-Wschodniej.
Specjaliści, dobierając trunki do podniebnego menu, kierują się nie tylko jakością ale również właściwościami alkoholu na wysokościach. Według wiedzy ekspertów, warunki w samolocie nie powinny w znaczący sposób wpływać na jakość czy wytrzymałość win.
Znaczenie ma tutaj przede wszystkim percepcja podróżnych, a dokładniej – naturalne zachowania organizmu na wysokości przelotowej zależne m.in.: od temperatury w kabinie czy klimatyzacji. Przy obniżonej wilgotności powietrza organizm odwadnia się, powodując, że zmysł smaku staje się o 30 proc. mniej czuły niż zazwyczaj. Dla lepszego samopoczucia jak również, dla pełniejszych doznań smakowych, specjaliści zalecają regularne nawadnianie organizmu podczas lotu.
Warto eksperymentować i po degustacji w powietrzu skosztować tego samego wina na ziemi. Różnica jest wyraźna. Na wysokości 10 tys metrów, zmysł smaku bardziej wyczula się na kwasowatość wina białego, natomiast w przypadku wina czerwonego – smak staje się intensywniejszy. Dlatego też na pokładach samolotu serwowane są delikatniejsze wina czerwone oraz bardziej orzeźwiające wina białe. Za wrażliwe na warunki panujące w powietrzu, uważane są jedynie wina musujące oraz szampan. Aby zachować najwyższy poziom komfortu podczas degustacji, British Airways wybiera trunki butelkowane pod mniejszym ciśnieniem.
Według ekspertów w podniebnych warunkach najlepiej sprawdzają się wina włoskie. W ofercie British Airways nie mogło zatem zabraknąć win pochodzących z włoskich winnic, jak chociażby Viala Pionot Grigio. Dzięki bogatej ofercie, pasażer ma również do wyboru aromatyczne trunki prosto z wykwintnej Francji, upalnej Australii lub gorącej Hiszpanii. Ich starannie dobrana lista dostępna na pokładach samolotów, z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Polscy pasażerowie lotów długodystansowych, na pokładach samolotów mają możliwość skosztowania między innymi: Laboure Roi Merlot, Viala Pinot Grigio, Palacio de Bezaras, Winepress Shiraz, Viala Pionot Grigio, Felicite Newton Johnson Family Sauvignon Blanc, McAndrew Chardonnay 2010.
W 2011 roku działania British Airways zostały docenione w międzynarodowym konkursie organizowanym przez wyszukiwarkę SkyScanner. Panel międzynarodowych podróżników oraz ekspertów wyróżnił linię lotniczą w kategorii ”Wina Czerwone” za argentyńskie Argento Malbec. Podniebne smaki, dostępne są również na ziemi w ofercie Wine Club. Pasażerowie, rejestrując się na stronie www.bawineclub.co.uk, mają dostęp do ponad 1500 starannie dobranych win z całego świata.
Aktualnie na linii Warszawa-Londyn (Heathrow) możliwe są dwa loty dziennie o godzinie 12:35 i 16:35 oraz na linii Londyn (Heathrow)-Warszawa o godzinie: 08:25 i 12:15.
Więcej informacji o liniach lotniczych British Airways: www.ba.com