Wakacje się skończyły, ale wrzesień i październik to wciąż znakomity czas na urlop. Iza Natasza Czapska, która podróżuje szlakiem festiwali kulinarnych, podsuwać Wam będzie pomysły na ciekawe imprezy gastronomiczne w Polsce i na świecie. Może warto uwzględnić je planując jesienny wypoczynek?
Festiwal Zupy Rybnej nad Cisą to jedna z najbardziej znanych imprez kulinarnych na Węgrzech. Odbywa się co roku nad malowniczym brzegiem Cisy, w Segedynie, mieście słynącym z produkcji salami, uprawianej w okolicy papryki i z zupy rybnej (halaszlé).
Przepisów na halaszlé jest wiele, ale to właśnie ta przyrządzana według segedyńskiej receptury uważana jest za wyjątkowy przysmak, a odróżnia się od innych (znad Dunaju czy znad Balatonu) tym, że jest przecierana przez sito. Węgierskie zupy rybne przyrządzane są zwykle z karpia (z dodatkiem innych ryb), gotowane w bograczu – kociołku zawieszonym nad ogniskiem, a kolorem przywodzą na myśl jeden ze swych niezbędnych składników – czerwoną paprykę.
Podczas festiwalu nad Cisą, do woli kosztować można przyrządzanych na oczach gości zup w tradycyjnych kociołkach nad żywym ogniem, a degustacjom towarzyszą występy folklorystyczne, gry i zabawy dla dzieci oraz rzadka atrakcja – wyścig smoczych łodzi (07-08.09.2013). Przy okazji, będąc w Segedynie, kupcie też wyborne salami słynnej firmy Pick, która właśnie tutaj ma swoją siedzibę.
Międzynarodowy Festiwal Zupy Rybnej nad Cisą/Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
06-08.09.2013
Segedyn, Węgry
wstęp wolny
zdjcie: Wikipedia