Kuchnia francuska zaliczona do dziedzictwa UNESCO potrafi zaskoczyć również w Święta. W zależności od regionu, możemy spotkać ciekawe świąteczne propozycje kulinarne.
Langwedocja-Roussillon na tę wyjątkowa okazję rezerwuje truflę regionalną z południa Francji, absolutny hit na dedykowanych truflom targach.
Symbol luksusu i gastronomii francuskiej, znajduje się na wszystkich stołach wielkich Szefów kuchni. Trufla ta zbierana jest od grudnia do marca. Idealna jest właśnie w momencie jarmarków zimowych.
Boże Narodzenie jest okazją do zaproszenia ich na stoły. Świeże można dostać na specjalnych truflowych targach, na których sprzedaż przypomina nierzadko ceremonię.
W Moussoulens, stolicy trufli departamentu Aude, targowi trufi towarzyszy wizyta specjalisty od trufli, pokazy wielkich Szefów kuchni, którzy przygotowują potrawy na bazie trufli.
Ale Aude nie jest jedynym departamentm tak mocno związanym z tymi sławnymi grzybami. Saint-Geniès des Mourgues, w Hérault, proponuje inne truflowe imprezy, np. kulinarne warsztaty czy pokazy wykopu trufli (poszukiwanie trufli z wieprzem i psem).
Uzès, w Gard, dedykuje tym wspaniałym grzybom, już od kilku lat, mszę świętą w swojej katedrze połączoną z poświęceniem trufli, które następine sprzedawane są podczas aukcji towarzyszącej bankietowi z truflami przygotowanemu przez Szefów kuchni z gwiazdkami Michelin.
Arles-sur-Tech we Wschodnich Pirenejach, czci trufle poprzez muzykę z intronizacją Bractwa „Trufa Catalana”.
Produkcja sławnego regoionalnego produktu « tuber mélanosporum » stanowi 20 do 30% całkowitej produkcji francuskiej.
Na przełomie roku, odbywa się dużo licznych imprez i targów związanych z truflami.
Szczegóły znajdziesz TUTAJ